Santoecha vertelt….

by admin  - december 5, 2020

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.4.8″ custom_margin=”0px||||false|false” custom_padding=”0px||||false|false” hover_enabled=”0″][et_pb_row column_structure=”1_2,1_2″ _builder_version=”4.4.8″][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.4.8″][et_pb_text _builder_version=”4.5.6″ hover_enabled=”0″]

Santoecha vertelt….

 

In dit nieuwe blogverhaal luisteren we naar Santoecha, 33 jaar. Deze spontane en enthousiaste dame leerde ik vorig jaar kennen tijdens de vakantieweek voor jongeren en jongvolwassenen van Kom op Tegen Kanker. Haar drive en energie zijn me steeds bijgebleven. Blijkt dat we ook ‘stadsgenootjes’ zijn. Een tijdje geleden kwam ze langs naar mijn praktijk en sprak ze moedig en volmondig over wat haar was overkomen en hoe zij hiermee is omgegaan.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://maniola.be/wp-content/uploads/2020/12/Santoecha-11-web.jpg” title_text=”Santoecha-11-web” _builder_version=”4.5.6″ width=”50%” module_alignment=”center”][/et_pb_image][et_pb_text quote_border_color=”#ebc0be” _builder_version=”4.5.6″ quote_text_color=”#ebc0be”]

Santoecha verhuisde op haar 25e van Nederland naar België om journalistiek te studeren. Ze droomde ervan om een goede journaliste te worden. In Nederland had ze haar diploma voor de lerarenopleiding Geschiedenis al behaald. Toen ze in 2012 aankwam in Antwerpen, wachtte haar een nieuw leven. Aanvankelijk was het vooral een cultuurshock en had ze heimwee naar haar vertrouwde omgeving in Nederland. Maar ze maakte al snel nieuwe vrienden en ook haar opleiding bood houvast. Ze merkte wel dat ze vaak erg moe was. “Het zal wel van het uitgaan zijn of van de vele veranderingen”, dacht ze eerst. Maar soms kon ze haar zicht niet meer scherpstellen van de vermoeidheid. Toen de winter aanbrak, kreeg ze een longinfectie. Ze liet zich verder onderzoeken maar uit de bloedresultaten bleek niets abnormaal. Niets aan de hand dus, het leven ging gewoon door.

Tijdens de examenperiode in juni 2013 overleed haar broer en kort daarna haar oom. Daardoor ging ze terug enkele maanden in Nederland wonen, dichtbij haar familie. Toen haar ouders terug naar Suriname vertrokken, besliste ze om terug te keren naar België om haar examens af te ronden. Naast de vermoeidheid voelde ze nu ook hevige pijn in haar borst. De huisarts voelde een knobbel maar ging ervan uit dat het geen kanker was. Hij vond haar daar nog te jong voor. Maar de pijn bleef. Dus zocht ze haar huisarts in Nederland op. Kanker zal het wel niet zijn, dachten ze nog, maar toch werd een spoedmammografie voorgeschreven. Ze moest nog een echo laten maken en ter plaatse besloten ze om ook een biopsie te nemen. Het bleek een tumor van 13 cm in omtrek te zijn. Op dat moment was het alsof de wereld onder haar voeten wegzakte. 2013 was al geen topjaar en nu kreeg ze er de diagnose borstkanker bovenop.

“Ik trok mijn mooiste kleed aan, ik was terug even normaal”

Hoewel haar omgeving haar had aangeraden om een jaar te stoppen met studeren, bleef ze doorgaan met haar studie. Zo had ze nog iets anders om aan te denken naast het ziek zijn. Tijdens de chemo, borstamputatie, bestralingen bleef ze zelfs naar studentenfeesten gaan. “Ik trok mijn mooiste kleed aan, ik was terug even normaal”. Weinig mensen wisten of zagen het. Uiteindelijk heeft Santoecha haar studie afgemaakt. Pas in 2019 kwam ze naar buiten met haar verhaal, toen ze van haar plastisch chirurg vernam dat haar littekens niet meer mooier gemaakt konden worden. De operaties hadden namelijk heel veel littekens nagelaten. Ze heeft zich lang geschaamd voor haar littekens. Gedurende 6 jaren wisten maar weinig mensen wat ze doormaakte. Nu mocht de wereld het weten. Met haar Instagram account @noshameinmyscargame, gericht naar alle vrouwen, is ze volkomen eerlijk en draagt ze body positivity hoog in het vaandel.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.4.8″][et_pb_text quote_border_color=”#ebc0be” _builder_version=”4.5.6″ link_font=”||||||||” link_text_color=”#004488″ quote_text_color=”#ebc0be” hover_enabled=”0″]

“De schoonheid van imperfectie.”

Ze herinnert zich nog de foto’s van borstreconstructies die ze haar in het ziekenhuis hadden laten zien. Het waren foto’s van oude vrouwen, voor en na. Dit waren geen mooie foto’s. “Ik hoop niet dat ik er zo uit kom te zien”, dacht ze toen, “Ik wil er toonbaar uitzien”. De foto’s hadden haar bang gemaakt. Had ze toen geweten dat haar borsten er na de reconstructie toch mooi zouden uitzien, had ze die angst niet hoeven doorstaan. Met @noshameinmyscargame toont ze haar borsten zodat andere vrouwen kunnen zien dat borsten met littekens ook mooi kunnen zijn. “De schoonheid van imperfectie”, noemt ze het.

Body positivity is een deel van haar levenshouding geworden. In de media zien we enkel perfecte lichamen maar dat is niet zo in het echte leven. Het ideale plaatje bestaat niet, elk lichaam is mooi. “Ik volg bewust geen BV’s op Instagram want dan ga je mee in hun gemaakte werkelijkheid; daar kan je nooit tegenop boksen”, zo zegt Santoecha. Ze is zich bewust van haar kwaliteiten en ze beslist zelf waar ze op focust. Ze raadt alle vrouwen aan om zich minder te focussen op hun imperfecties en meer op wat ze echt belangrijk vinden. Deze ‘aandacht shift’ heeft haar al goed geholpen. Wat je aandacht geeft groeit. Een lichaam is bovendien meer dan iets visueel, een lustobject. Ons lichaam heeft namelijk een functie, dat we kunnen bestaan.

“Niemand is jij en dat is jouw superkracht.”

Santoecha beschrijft de veranderingen aan haar lichaam ook als een acceptatieproces. Het hoort zelfs ook een deel bij het ouder worden. Van jezelf leren houden, kost namelijk tijd. Door kanker gehad te hebben, vindt Santoecha van zichzelf dat ze sneller volwassen is geworden. Hierdoor let ze meer op de grote lijnen van het leven; gelukkig zijn met kleine dingen, een leven leiden zoals jij dat wilt, in het verlengde van jouw authenticiteit. Niemand is jij en dat is jouw superkracht.

Wanneer ik haar vraag wat haar geholpen heeft om zo’n moeilijke periode door te komen, lacht ze even. “Ik maak overal een feestje van”, zei ze toen. Elke keer dat ze een chemokuur onderging, ging ze dat vieren. Deze mindset gaf haar vechtlust en heeft haar geholpen om te overleven. “Zo kreeg ik ook het gevoel dat ik m’n leven nog in eigen handen had.” Soms kan ze het nog steeds niet geloven dat haar leven echt aan een zijden draadje heeft gehangen. Ze komt altijd heel sterk over maar soms was ze ook bang en had ze geen flauw benul van hoe ze met iets als kanker moest omgaan. Maar op al die momenten zei ze tegen zichzelf: “Ik ben wel bang maar als ik me nieuwsgierig opstel, dan is het net of ik in een avontuur ben gestapt”. Het is duidelijk een coping mechanisme, één dat ze iedereen aanraadt. Het haalt de scherpe kanten ervan af.

“Als ik kijk naar mezelf vandaag, dan heeft kanker mij in bepaalde zin veranderd”, zegt Santoecha. “Mensen die mij negatieve energie geven bijvoorbeeld, zal ik bijvoorbeeld proberen vermijden.” Ze vindt van zichzelf dat ze nu sterker in haar schoenen staat. Ze laat zich niet meer zo snel van haar sokken blazen. Met meer levenservaring op zak is haar veerkracht enorm gesterkt. Diep vanbinnen voelt ze bij zichzelf dat ze nog dezelfde is gebleven; het zonnetje in huis, ‘de vrolijke Santoecha’, en dat stelt haar gerust. Ze was namelijk bang dat ze verbitterd zou raken, dat was echt haar schrikbeeld.

“Weet je dat ik elke nacht een dansje doe voor ik ga slapen?”

Prioritair in m’n leven is nu dat ik een goeie tijd heb. “Weet je dat ik elke nacht een dansje doe voor ik ga slapen?”, vraagt ze me. Ik krijg kippenvel, het ontroert me dusdanig. Minifeestjes voor je gaat slapen, ze brengt me op ideeën. Santoecha heeft ook een bucketlist waarmee ze mooie herinneringen wil maken met mooie met de warme mensen om haar heen. En een bucketlist is er om afgevinkt te worden. Dingen beleven en doen vindt ze veel belangrijker dan het materiële. Dat ze minder perfectionistisch is dan vroeger, ziet ze als een pluspunt. Ze vindt het niet meer nodig om overal in uit te blinken en ervaart hierdoor meer rust en minder druk. Een levenskwaliteit waar ze bewust voor kiest en waar ze ook anderen in inspireert en ondersteunt.


Volg Santoecha op @noshameinmyscargame

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

bonus

Get the free guide just for you!

Free

Myriam vertelt….
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You may be interested in

Success message!
Warning message!
Error message!